El Fedivers explicat per a periodistes: Mastodon és només una part

El Fedivers explicat per a periodistes: Mastodon és només una part
Photo by Jeremy Thomas / Unsplash
💡
Artículo en castellano más abajo 👇

Aquestes últimes setmanes hi ha hagut un allau de persones que han decidit canviar l'ocell blau pel Mamut del Fedivers. Jo mateix, que administro el node xarxa.cloud puc dir que hem rebut moltíssims registres nous. Vam començar dilluns 31 d'octubre sent 250 aproximadament i hem acabant sent 2500 usuaris en una setmana.

Dades del node del 2 de novembre del 2022
Dades del node del 10 de novembre del 2022 (el 7 van tancar registres)

El Fedivers està de moda, això és un fet, d'aquí que fins i tot els mitjans de comunicació tradicionals han hagut de parlar sobre ell. Molts articles explicant con funciona "Mastodon" i donant llum a alguns dels seus lectors.

Hi ha un article però que m'ha cridat l'atenció. L'article es d'en Víctor Encrino, redactor de RAC1. Va escriure un article sota el títol "Milers d'usuaris de Twitter se'n van a Mastodon: hi haurà relleu de xarxa social?"

La veritat es que m'ha sobtat molt aquest article. Ja que dona la sensació de que l'autor de l'article no ha entès en absolut com funciona el Fedivers. Així que anem a explicar als periodistes com funciona el Fedivers!

Comencem bé...

L'article comença amb una petita introducció, on podem llegir:

[...] i miren de trobar una xarxa social alternativa per expressar-se. I sembla que Mastodon és l'escollida per la majoria dels descontents.

Tècnicament, Mastodon no és una xarxa social -es podria considerar? Pot ser, però no del tot, hi ha debat- com podem entendre altres xarxes socials privatives com Twitter, Facebook  -si segueix viu- o Instagram. El programari de Mastodon permet crear una instància de microblogging que es connecta al Fedivers utilitzant un protocol anomenat ActivityPub.

Això bàsicament vol dir que el Fedivers està creat per molts programaris diferents que parlen sobre ActivityPub i que d'aquesta manera permet que entre tots els usuaris puguem interactuar. És d'aquesta manera, que gent fent servir GNUSocial poden parlar amb Mastodon i aquests mateixos poden parlar amb gent que fa servir Pleroma.

Cada servidor (en diuen instància) és una comunitat on s'apleguen persones amb un interès comú, com si fos un local social, una penya futbolera.

Realment, amb llenguatge del Fedivers, ens agrada més dir que cada instància o node és una petita comunitat dins del Fedivers. Hi han nodes del col·lectiu LGTBI+, hi han nodes de parla catalana, hi han nodes de desenvolupadors, hi han nodes de col·lectius hacktivistes, hi han nodes de tot. Aquesta és la màgia del Fedivers.

via GIPHY

Bàsicament, les funcions són les mateixes que a Twitter. Però no el desbancarà.

Això ho repeteix un parell de vegades. I per algú que defensa el Fedivers és prou molest llegir tota l'estona "no el desbancarà" ja sigui així escrit o intentant fer burla parlant de "penya futbolera". No cal fer similituds per "fer entendre a la gent". La gent no és burra i no has d'explicar les coses com si fossin uns incultes.

A banda que Twitter ja està consolidat i arrelat, hi ha diverses febleses de disseny i estructura que van en contra de l'usuari i de la facilitat per entrar-hi.

Bé, això de que Twitter ja està consolidat. Diguem que tinc els meus dubtes tècnics. Però això ja parlarem un altre dia. Després no tinc clar si aquestes "febleses de disseny" es refereix a Mastodon o a Twitter.

El gruix de la gent vol tenir les coses fàcils.

Això és una cosa que es repeteix molt per a tot i que es ABSOLUTAMENT fals. Llenguatge de les grans empreses tecnològiques, fer entendre als usuaris que son rucs i que necessiten que tot sigui senzill per a ell, ja que és curtet de ment.

[...] i això té un cost i requereix coneixements informàtics avançats. Pots contractar serveis d'allotjament, però, igualment hauràs de pagar. És el preu de la llibertat.

I Twitter? No has de pagar per fer-lo servir? D'acord clar, encara el boig del Elon Musk no li ha fotut preu als comptes -temps al temps-, però es que no estem pagant amb les nostres dades per poder fer-lo servir? No vull repetir aquell mantra que diu "Si és gratuït tu ets el producte 🤡" però gairebé ho podria fer.

Que preferim un servei privatiu que s'aprofit de les teves dades, que et rastregi, que et foti publicitat a la cara constantment, que et manipuli el contingut amb el seu algoritme, que et faci creure coses que no són certes i que ho faci "gratuït" o un servei fet amb programari lliure de qualitat, on no tens cap tipus de publicitat, on ningú ven les teves dades, on no existeix un algoritme per mostrar-te contingut? Crec que és prou fàcil la resposta.

Twitter és com un gran autocar on tothom va xerrant i no cal pagar res. A Mastodon has de buscar algú que pagui un vehicle particular i t'hi deixi pujar. Però aquests vehicles particulars tenen un espai limitat. Els servidors de Mastodon es poden acabar omplint i no admeten més gent fins que l'administrador paga per ampliar-lo. I si s'espatlla el cotxe, tothom fora: cau el servidor i fins i tot els comptes d'usuari.

Això ja ho he comentat amb l'autor via el Fedivers quan m'ha pillat per sorpresa. Però ja que estem ho deixem també per aquí.

Estimat Víctor, crec que aquí t'has passat de frenada amb l'intent d'infantilitzar a la gent per fer entendre una cosa prou senzilla.

Es ben cert que l'infraestructura de Twitter i el Fedivers no es pot comparar molt. Però si deixem de posar-nos tècnics i baixem una mica el nivell per fer-nos entendre això és ben fàcil d'explicar.

Twitter té una infraestructura que a grans trets es centralitzadora. Existeix un sol servidor central on tothom es connecta i existeix una gran base de dades on es guarden les dades

💡
En realitat és molt més complex que això, ara per ara, Twitter té diferents zones a nivell mundial i les bases de dades es van replicant i sincronitzant. Es tan complex, que no tindria temps de explicar-ho en només un article.

Si aquesta gran base de dades cau -tot i tenir moltes replicacions i sistemes de seguretat per evitar caigudes- la gent es queda sense Twitter de forma immediata.

El Fedivers funciona molt diferent. Es tracta d'una infraestructura descentralitzada on hi han molts nodes interconnectats entre si. Això ho fem gràcies al protocol ActivityPub que permet tenir un munt de servidors amb diferents programaris.

A diferència de Twitter, si cau un dels nodes interconnectats, el Fedivers segueix funcionant a la perfecció. Evidentment, si cau el teu node, no tindràs accés. Però només serà el teu node afectat.

Amb això vull explicar que el Fedivers mai es pot caure a nivell mundial, sempre hi hauran nodes actius funcionant. A diferencia de Twitter o altres aplicacions conegudes com WhatsApp, Telegram, Instagram, etc que normalment cauen diverses vegades al mes deixant un munt de persones penjades.

A l'autocar de Twitter, el manteniment va inclòs. I la gent vol tenir les coses fàcils.

¿De quin manteniment parla l'autor? A cas a Twitter tot funciona sempre a la primera? Seguim amb el mantra de la gent vol tenir les coses fàcils. 🤦

Ara bé, si el servidor dels teus amics s'amplia i vols canviar-te perquè és més fàcil seguir què diuen (des de la pestanya Local), t'hauràs de registrar amb un compte nou a l'altre servidor i entraràs en una mena de dualitat de comptes difícil de resoldre.

T'ho torno a explicar. No cal tenir 30 comptes de diferents nodes del Fedivers. Amb un compte vas sobrat. Amb un compte al Fedivers tens accés a TOT el contingut de tots els nodes.

Amb això de la "dualitat de comptes" l'únic que fas es marejar el mamut i li generes a la gent "no tenir-ho fàcil" (Ho pilles, oi?).

Cal millorar molt el sistema de cerca i fer-lo més universal per tal de trobar les persones i publicacions més interessants per a cadascú.

Aquesta no és la intenció del Fedivers. Això de "publicar coses més interessants per a cadascú" s'ha de fer amb un algoritme que rastregi els teus gustos i preferències.

Em sap greu, al Fedivers no espiem als nostres usuaris.

En canvi, la gran massa d'usuaris busca la facilitat i la immediatesa.

Passos a seguir per obrir un compte a Twitter (fent servir la APP que es el més comú per aquesta "massa d'usuaris"):

  • Descarrega't la APP de Twitter
  • Afegeix nom d'usuari, telèfon (per identificar-te millor), compte de correu i data de naixement
  • Verifica el compte de correu i telèfon.
  • Tuiteja!

Passos a seguir per obrir un compte al Fedivers (fent servir la APP de Mastodon):

  • Descarrega't la APP de Mastodon.
  • Afegeix nom d'usuari i e-mail.
  • Verifica el e-mail.
  • A tutejar s'ha dit!

Fàcil i immediat.

De fet, hi ha usuaris que, després d'un temps posant coses en paral·lel a Twitter i a Mastodon, han acabat per abandonar una de les dues, sovint a favor de la primera.

Això és molt cert. Per això els administradors i la gent que porta més temps al Fedivers estem fent un treball impressionat per a que no passi. Les grans empreses tecnològiques han maleducat a la gent durant molts anys. Fan veure que les coses funcionen d'una manera mentre que per sota ho fan tot d'amagat. Cal ensenyar de nou a la gent, que com tot a la vida, les coses s'han d'agrair i que sempre hi ha algú al darrera creant comunitat.

I els usuaris poden decidir sempre si es queden a aquest servidor o se'n van a un altre (perdent el compte, esclar).

No perds el compte. Si vols moure el teu compte a un altre node, hauràs de crear un alies que permeti interconnectar el nou compte a un altre node del compte antic. Aquest alies, permet sincronitzar els teus seguidors, a qui segueixes... Per tant tindràs el teu compte nou amb la teva gent de sempre.

💡
De moment, no es poden sincronitzar els tuts que has fent a una instància. Però això amb el temps crec que arribarà un dia que es podrà fer. És la màgia del Programari Lliure.
de manera que serà qüestió de temps que hi comencin a aparèixer comptes falsos, bots i mitjans intoxicadors.

Fals. Els administradors, que fan una tasca imprescindible al Fedivers, tenen maneres de poder verificar el compte. Per exemple, si es registra un partit o un militant d'un partit, l'administrador pot demanar que el registre es faci amb un compte de correu oficial del partit. Per posar un altre exemple, al meu node es van registrar @RENFE. ¿Que vaig demanar? Que fessin el registre sota el domini renfe.com o hauré d'esborrar el compte. El mateix ho he fet amb un partit polític. De fet, també s'ha registrat sindicat de treballadors i aquests ho han fet sota el domini que els pertoca.

Al Fedivers existeix l'opció d'indicar que un compte es tracta d'un bot. Si un compte es comporta com un bot i la gent ho reporta, aquest bot és fàcilment bloquejable des de qualsevol node.

Tots els administradors tenim eines per bloquejar mitjans de comunicació que intoxiquin el Fedivers, per tant tampoc és cap problema.

Hagués estat bé, preguntar aquestes coses a algun administrador per part de l'autor de l'article, però sembla que no ha cregut necessari fer-ho.

Cal canviar a Mastodon, doncs?

No només a Mastodon. Si tens un Instagram i vols sortir de l'algoritme horrible i malvers pots fer servir PixelFed per publicar contingut gràfic al Fedivers. Si tens un canal de Youtube o Twitch i vols sortir d'aquest món pots fer servir Peertube. Si tens Facebook i vols parlar amb algú ja que segurament estaràs sol, pots fer servidor *Diaspora o Friendica. Si vols provar alguna cosa diferent a Mastodon, pots fer servidor GNU Social o Pleroma.

En definitiva, pots traslladar la teva vida al Fedivers i ser una persona que construeix una societat millor fins d'una comunitat on el respecte és el principal eix.


[ES] El Fediverso explicado para los periodistas: Mastodon es sólo una parte

Estas últimas semanas ha habido una avalancha de personas que han decidido cambiar el pájaro azul por el Mamut del Fediverso. Yo mismo, que administro el nodo xarxa.cloud puedo decir que hemos recibido muchísimos registros nuevos. Empezaremos el lunes 31 de octubre siendo 250 aproximadamente y hemos terminando siendo 2500 usuarios en una semana.

Estadisticas del nodo el 2 de noviembre
Estadísticas del nodo el 10 de noviembre (el 8 se cerraron los registros)

El Fediverso está de moda, esto es un hecho, por eso incluso los medios de comunicación tradicionales han tenido que hablar sobre él. En muchos de los artículos contaban con funciona "Mastodon" y daban luz a algunos de sus lectores.

Hay un artículo que me ha llamado la atención. El artículo es de Víctor Encrino, redactor de RAC1 (radio privada en Catalunya). Escriba un artículo bajo el título "Miles de usuarios de Twitter se van a Mastodon: ¿habrá relevo de red social?"

La verdad es que me ha sorprendido mucho este artículo. Ya que da la sensación de que el autor del artículo no ha entendido nada de cómo funciona el Fediverso. Así que vamos a explicar a los periodistas cómo funciona el Fediverso!

Empecemos bien...

El artículo comienza con una pequeña introducción, donde podemos leer:

[...] y tratan de encontrar una red social alternativa para expresarse. Y parece que Mastodon es la elegida por la mayoría de los descontentos.

Técnicamente, Mastodon no es una red social –¿podría considerarse? Quizás, pero no del todo, hay debate- cómo podemos comprender otras redes sociales privativas como Twitter, Facebook -si sigue vivo- o Instagram. El software de Mastodon permite crear una instancia de microblogging que se conecta a Fediverso utilizando un protocolo llamado ActivityPub.

Esto básicamente significa que Fediverso está creado por muchos softwares diferentes que hablan sobre ActivityPub y que de esta manera permite que entre todos los usuarios podamos interactuar. Por lo tanto, la gente que utiliza GNUSocial pueden hablar con Mastodon y estos mismos pueden hablar con gente que utiliza Pleroma.

Cada servidor (lo llaman instancia) es una comunidad donde se reúnen personas con un interés común, como si fuera un local social, una peña futbolera.

Realmente, con lenguaje de Fediverso, nos gusta más decir que cada instancia o nodo es una pequeña comunidad dentro del Fediverso. Hay nodos del colectivo LGTBI+, hay nodos de habla catalana, hay nodos de desarrolladores, hay nodos de colectivos hacktivistas, hay nodos de todo. Ésta es la magia del Fediverso.

via GIPHY

Básicamente, las funciones son las mismas que en Twitter. Pero no le desbancará.

Esto lo repite un par de veces. Y para alguien que defiende el Fediverso es bastante molesto leer todo el rato "no le desbancará" ya sea así escrito o intentando hacer burla hablando de "peña futbolera". No hace falta hacer similitudes para hacer entender a la gente. La gente no es tonta y no debes contar las cosas como si fueran unos incultos.

Aparte de que Twitter ya está consolidado y arraigado, existen diversas debilidades de diseño y estructura que van en contra del usuario y de la facilidad para entrar.

Bien, eso de que Twitter ya está consolidado... Digamos que tengo mis dudas técnicas. Pero eso hablaremos otro día. Luego no tengo claro si esas "debilidades de diseño" se refiere a Mastodon o Twitter.

La mayoría de la gente quiere tener las cosas fáciles.

Esto es algo que se repite mucho por todos lados y que es absolutamente falso. Es el lenguaje de las grandes empresas tecnológicas, hacer entender a los usuarios que son tontos y que necesitan que todo sea sencillo para él, ya que es cortito de mente.

[...] y esto tiene un coste y requiere conocimientos informáticos avanzados. Puedes contratar servicios de alojamiento, pero igualmente tendrás que pagar. Es el precio de la libertad.

¿Y Twitter? ¿No tienes que pagar por utilizarlo? De acuerdo, todavía el loco de Elon Musk no le ha puesto precio a las cuentas -tiempo al tiempo-, pero ¿es que no estamos pagando con nuestros datos para poder utilizarlo? No quiero repetir ese mantra que dice “Si es gratuito tú eres el producto 🤡” pero casi podría hacerlo.

Que preferimos un servicio privativo que se aproveche de tus datos, que te rastree, que te meta publicidad en la cara constantemente, que te manipule el contenido con su algoritmo, que te haga creer cosas que no son ciertas y que lo haga "gratuito" o un servicio hecho con software libre de calidad, donde no tienes ningún tipo de publicidad, donde nadie ven tus datos, donde no hay un algoritmo para mostrarte contenido? Creo que es fácil la respuesta.

Twitter es como un gran autocar donde todo el mundo va charlando y no hace falta pagar nada. En Mastodon tienes que buscar a alguien que pague un vehículo particular y te deje pujar. Pero esos vehículos particulares tienen un espacio limitado. Los servidores de Mastodon se pueden acabar llenando y no admiten más gente hasta que el administrador paga por ampliarlo. Y si se estropea el coche, todo el mundo fuera: cae el servidor e incluso las cuentas de usuario.

Esto ya lo he comentado con el autor vía Fediverso cuando me ha pillado por sorpresa. Pero ya que estamos lo dejamos también por ahí.

Querido Víctor, creo que aquí te has pasado de frenada con el intento de infantilizar a la gente para hacer entender algo bastante sencillo.

Es cierto que la infraestructura de Twitter y el Fediverso no se puede comparar mucho. Pero si dejamos de ponernos técnicos y bajamos un poco el nivel para hacernos entender esto es fácil de explicar.

Twitter tiene una infraestructura que a grandes rasgos es centralizada. Existe un solo servidor central donde todo el mundo se conecta y existe una gran base de datos donde se guardan los datos.

💡
En realidad es mucho más complejo que esto, por ahora, Twitter tiene distintas zonas a nivel mundial y las bases de datos se van replicando y sincronizando. Es tan complejo, que no tendría tiempo de contarlo en sólo un artículo.

Si esta gran base de datos cae -a pesar de tener muchas replicaciones y sistemas de seguridad para evitar caídas- la gente se queda sin Twitter de forma inmediata.

El Fediverso funciona muy diferente. Se trata de una infraestructura descentralizada en la que hay muchos nodos interconectados entre sí. Esto lo hacemos gracias al protocolo ActivityPub que permite tener un montón de servidores con distintos softwares.

A diferencia de Twitter, si cae uno de los nodos interconectados, el Fediverso sigue funcionando a la perfección. Evidentemente, si se cae tu nodo, no tendrás acceso. Pero sólo será tu nodo afectado.

Con esto quiero explicar que el Fediverso nunca se puede caer a nivel mundial, siempre habrá nodos activos funcionando. A diferencia de Twitter u otras aplicaciones conocidas como WhatsApp, Telegram, Instagram, etc que normalmente caen varias veces al mes dejando a un montón de personas colgadas.

En el autocar de Twitter, el mantenimiento va incluido. Y la gente quiere tener las cosas fáciles.

¿De qué mantenimiento habla el autor? ¿En caso en Twitter todo funciona siempre a la primera? Sigamos con el mantra de la gente quiere tener las cosas fáciles. 🤦

Ahora bien, si el servidor de tus amigos se amplía y quieres cambiarte porque es más fácil seguir lo que dicen (desde la pestaña Local), tendrás que registrarte con una cuenta nueva en el otro servidor y entrarás en una tipo de dualidad de cuentas difícil de resolver.

Te lo vuelvo a contar. No es necesario tener 30 cuentas de diferentes nodos del Fediverso. Con uno vas sobrado. Con una cuenta en Fediverso tienes acceso a TODO el contenido de todos los nodos.

Con esto de la "dualidad de cuentas" lo único que haces es marear al mamut y le generas a la gente "no tenerlo fácil" (Lo pillas, ¿verdad?).

Hay que mejorar mucho el sistema de búsqueda y hacerlo más universal para encontrar a las personas y publicaciones más interesantes para cada uno.

Ésta no es la intención del Fediverso. Lo de "publicar cosas más interesantes para cada uno" debe hacerse con un algoritmo que rastree tus gustos y preferencias.

Lo siento, en Fediverso no espiamos a nuestros usuarios.

Sin embargo, la gran masa de usuarios busca la facilidad y la inmediatez.

Pasos a seguir para abrir una cuenta en Twitter (usando la APP de Twitter):

  • Descárgate la APP de Twitter
  • Añade nombre de usuario, teléfono (para identificarte mejor), cuenta de correo y fecha de nacimiento
  • Verifica la cuenta de correo y teléfono.
  • Tuitea!

Pasos a seguir para abrir una cuenta en el Fediverso (usando la APP de Mastodon):

  • Descárgate la APP de Mastodon.
  • Añade nombre de usuario y e-mail.
  • Verifica el e-mail.
  • ¡A tutear se ha dicho!

Fácil e inmediato.

De hecho, hay usuarios que, después de un tiempo poniendo cosas en paralelo en Twitter y en Mastodon, han acabado por abandonar una de las dos, a menudo a favor de la primera.

Esto es muy cierto. Por eso los administradores y la gente que lleva más tiempo en Fediverso estamos haciendo un trabajo impresionante para que no pase. Las grandes empresas tecnológicas han maleducado a la gente durante muchos años. Haciendo ver que las cosas funcionan de una manera mientras que por debajo lo hacen todo a escondidas. Hay que enseñar de nuevo a la gente, que como todo en la vida, las cosas deben agradecerse y que siempre hay alguien detrás creando comunidad.

Y los usuarios pueden decidir siempre si se quedan en ese servidor o se van a otro (perdiendo la cuenta, claro).

No pierdes la cuenta. Si quieres mover tu cuenta a otro nodo, tendrás que crear un alias que permite interconectar tu cuenta a otro nodo con la cuenta antigua. Este alias, permite sincronizar a tus seguidores, a los que sigues... Por tanto tendrás tu cuenta nueva con tu gente de siempre.

💡
Por el momento, no se pueden sincronizar los tuts que has haciendo en una instancia. Pero esto con el tiempo creo que va a llegar un día que se podrá hacer. Es la magia del Software Libre.
por lo que será cuestión de tiempo que empiecen a aparecer cuentas falsas, botes y medios intoxicadores.

Falso. Los administradores, que hacen una tarea imprescindible en Fediverso, tienen maneras de poder verificar la cuenta. Por ejemplo, si se registra un partido o un militante de un partido, el administrador puede solicitar que el registro lo hagan con una cuenta de correo oficial del partido. Por poner otro ejemplo, en mi nodo se registraron @RENFE. ¿Qué pedí? Que hicieran el registro bajo el dominio renfe.com o tendré que borrar la cuenta.

Lo mismo lo he hecho con un partido político. De hecho, también se ha registrado sindicato de trabajadores y éstos lo han hecho bajo el dominio que les corresponde.

En Fediverso existe la opción de indicar que una cuenta se trata de un bot. Si una cuenta se comporta como un bote y la gente lo reporta, este bote es fácilmente bloqueable desde cualquier nodo.

Todos los administradores tenemos herramientas para bloquear medios de comunicación que intoxiquen al Fediverso, por tanto tampoco es ningún problema.

Hubiera estado bien, preguntar estas cosas a algún administrador por parte del autor del artículo, pero parece que no ha creído necesario hacerlo.

¿Es necesario cambiar a Mastodon, pues?

No sólo en Mastodon. Si tienes un Instagram y quieres salir del algoritmo horrible y malverso puedes utilizar PixelFed para publicar contenido gráfico en Fediverso. Si tienes un canal de Youtube o Twitch y quieres salir de este mundo puedes utilizar Peertube. Si tienes Facebook y quieres hablar con alguien ya que seguramente estarás solo, puedes hacer servidor Diáspora o Fiendica. Si quieres probar algo diferente en Mastodon, puedes hacer servidor GNU Social o Pleroma.

En definitiva, puedes trasladar tu vida al Fediverso y ser una persona que construye una sociedad mejor hasta de una comunidad en la que el respeto es el principal eje.